8. Artikel Nr.

Messen en Scharen - huYghe - Fijnslijperij en Makerij

Atelier Mark Cloet bestaat ongeveer 30 jaar.  Als kunstenaar is Mark gestadig aan het werk met kennis van zijn vak, met onderzoek en beheersing van materialen, met respect voor ambacht en traditie, maar eveneens open voor nieuwe technieken en nieuwe materialen. Deze houding weerspiegelt zich eveneens in zijn manier leven, zijn manier van koken, de wijze waarop hij met zijn omgeving omgaat,  hoe hij met het werk van anderen omgaat.
Diezelfde toewijding willen wij in de winkel brengen:  respect voor de artikels die we zorgvuldig uitkiezen, waar nodig met de hulp van derden om onze kennis te versterken, met respect voor de ruimte waarin we de zaken tentoonstellen en voor diegene die ons helpen dit tot stand te brengen.
In tijden waarin de gevarieerde kleinhandel steeds minder in het straatbeeld aanwezig is, starten we met een nieuw “verkoops-productie” huis, een “project”winkel. De bedoeling is goede en mooie gebruiksartikelen toegankelijk te maken voor een divers publiek. Ontwerpers kunnen er hun nieuwste producten voorstellen in hun artistieke of technische context en elke nieuwe samenwerking brengt een nieuw artikel tot stand dat de initiatiefnemers samen met de uitgelichte ontwerper hebben ontwikkeld, “Artikel Nr.” en een volgnummer.

“Artikel Nr.”  is dan ook de naam van de winkel geworden, een naam die slaat op de voorwerpen die ontwikkeld zullen worden , in productie gezet en verkocht. (x,y) is de naam die Mark en Janna nu al een tijdje voeren om hun producten te benoemen. X en y zijn punten, maar in combinatie vormen de punten x en y  een vlak , laten we het een “draagvlak” noemen.  Op deze manier promoten we onderzoek, samenwerking, verdieping en verbinding: het versterken door variabele punten samen te brengen tot een draagvlak.

Janna Huyghe is de dochter van een messenhandelaar. Ouders, grootouders en overgrootouders waren messenslijpers en messenverkopers, ondertussen dus de 4de generatie, in de 19de eeuw gestart in Brugge. Frank Huyghe, Janna's broer, baatte in Oostende  de winkel uit die zijn grootvader opstartte in de Alfons Pieterslaan. In onze winkel in de Keizer Karelstraat hebben we een mooi plaatsje gereserveerd voor enkele nauwkeurig geselecteerde messenreeksen. Deze keuze heeft te maken met traditie, overdracht en liefde voor de producten. 

In de winkel kunnen ook gevonden of reeds gebruikte voorwerpen een plaats vinden. Gesorteerd onder de rayon "objets trouvés" worden kwaliteitsvolle objecten onstoft om een nieuwe appreciatie te krijgen, uit respect voor  materie en maker.

De stad wordt een plek waar het bescheiden maar prettig vertoeven is voor mensen die cultuur, traditie en vernieuwing weten te appreciëren. Gent heeft een prettige traditie in nieuwe initiatieven, zowel in horeca, als in design , mode, of gewoon als prettige stad.  'Artikel Nr.' hoopt daarin zijn plaats te vinden.

 
Tentoonstelling: Artikel nr. 12, 14, 15 en 16
Nocturne op vrijdag 24 en zaterdag 25 november met receptie van 17u tot 22u