9. Emil Fonfoneata

Europese kunst, antiek zilver 17e–20e eeuw

Op nauwelijks 50 meter van het stadhuis van Gent, de prachtige geboortestad van Karel de Vijfde, vindt u een antiekzaak die een eindje omlopen méér dan waard is.

Het gebouw, dat de hoek van de straat inneemt, is opgetrokken in lichtgele baksteen en dateert uit de Art Nouveau periode. Het huis werd gebouwd in 1907 door de talentvolle architekt H.V. Vaerwyck, onder wiens leiding ook het Gentse Belfort, nog geen 100 meter verderop, gebouwd werd.

De ouders van Caroline hielden een antiekzaak "Bij St. Jacobs", de buurt rondom de kerk St. Jacobs, een gekende plek bij de brocante-liefhebbers uit Gent (en van elders) voor zijn antiekwinkels en voor de vlooienmarkt die daar elk weekend gehouden wordt.

De kennismaking van Caroline met haar echtgenoot, Emil Fonfoneata, speelde een doorslaggevende rol bij de keuze van de artikelen die in de winkel van haar ouders werden aangeboden. Het jonge echtpaar nam die winkel over, nam steeds meer afstand van algemene antiekwaren en specialiseerde zich in zilverwerk van hoogstaande kwaliteit.